Милениум проджект е глобален независим мозъчен тръст, със седалище във Вашонгтон, САЩ,

...
Милениум проджект е глобален независим мозъчен тръст, със седалище във Вашонгтон, САЩ,
Коментари Харесай

2021 г. - какво в крайна сметка ще се случи?

" Милениум проджект " е глобален независим мозъчен концерн, със седалище във Вашонгтон, Съединени американски щати, чиито членове са футуролози, откриватели, водачи и визионери, работещи с фокус върху събитията и процесите в бъдещето. По поръчка на Червения кръст в Съединени американски щати " Милениум проджект " изготви три сюжета за 2021 година и 2022 година предвид на преодоляването на рецесията към Covid-19.

" Песимистичният " гласи, че най-лошото занапред следва, предвид на влошената икономическа картина.

" Оптимистичният " , от своя страна, залага на бързото оправянето с вируса до лятото на 2021 година, а " реалистичният " планува редуването на частични локдауни с освобождение на ограниченията, до момента в който се реализира повече изясненост във връзка с действието на протоколите за лекуване и успеваемостта на имунизациите, само че на фона на икономическа криза .

За вероятните сюжети научаваме от доц. доктор Мариана Тодорова – учен-футуролог от Българска академия на науките, автор на книги за проучване на бъдещето, консултант-футурист по стратегиране, нововъведения и визионерство. Тя основава и управлява българския клон на " Милениум проджект "  в България и е член на Световната академия за просвета и изкуства.



В изявление за Доц. Марияна Тодорова споделя, че човечеството дълго време е подценявало теориите за " рисковото общество " , стартирани преди повече от 20 години, които гласят, че ще живеем от ден на ден в положение на риск, несигурност и мини-кризи от друго естество.

" Не са одобрявани като съществени закани предизвестията на футуролозите за събитията, които са известни като " черни лебеди ", въпреки че коронавирусът нито е непредвиден, нито е непредвидим .

Може би в този момент на световно равнище, ще се обърне повече внимание на климатичните промени, евентуалните екологични произшествия и опасността от загуба на надзор върху (само)развитието на изкуствения разсъдък. "

За доцент Тодорова при започване на пандемията обстановката е била доста сюрреалистична, а по-късно се е удостоверила тезата, че човечеството може да построи адаптационен отговор към всевъзможни аномалии .

" Другата огромна изненада е какъв брой бързо може да се мине към режим " теле и онлайн всичко " - обучение, работа, покупки. Не на последно място, виждам по какъв начин някои концепции за антиутопии могат да станат действителност. Вече има всевъзможни цифрови устройства - така наречен " wearbales ", които наблюдават десетки здравни параметри и " рапортуват " данните на персоналните лекари на пациентите или на платформите, основани на изкуствен интелект за здравословен разбор.

Разработването, на същия принцип, на така наречен " insadables " - капсули с наночастици, които ще гълтаме, както и разчитането на генома, дават опция да се събира персонална информация на генетично равнище, което в действителност Ювал Харари назовава " наблюдаване под кожата " (surveillance under the skin). "

Затова би трябвало да бъдем доста деликатни и да следим за салдото сред правилата на " свободата и сигурността ".

На въпрос дали е имало нещо, което да е подсказвало експлоадирането на настоящата пандемия Мариана Тодорова дава отговор, че още през 1997 година организацията " Милениум проджект "  прогнозира, че в непосредствен небосвод може да има пандемия. Редица други институции, измежду които и Световната здравна организация (СЗО) също са предупреждавали за това.

Всяка прогноза или сюжет се базират на критериите за " опция ", " възможност " и " достоверност ".

" Моите сътрудници са отчели няколко фактора, които са сигнал за пандемия: от една страна глобализация, миграция и урбанизация, които трансформират локалния темперамент на болесттите в световен, от друга - индустриализацията на отглеждането на животни, навлизането в територията на дивата природа и среща и транспорт на вируси от нея към отглежданите животни и нас. "

Тъй като футурологията, т.е. проучванията на бъдещето, са научна дисциплинираност, практикуващите я постоянно се съобразяват с аналитичната информация, получена от голям брой други науки - политология, стопанска система, статистика, социология, даже квантова физика.

" Въображението е по-скоро територия на жанровете " научната фантастика " и " фентъзи ", само че в този момент и в нашата област се разрешава сходен вид независимост, с цел да могат да се изградят повече взаимно-допълващи се или взаимно-отричащи се различни сюжети, които да " уловят " и минимум евентуалното събитие.

По-лесно е да предвиждаме средносрочни или дълготрайни трендове, в сравнение с краткосрочни или събития от близкото бъдеще. Можем да изградим прогноза за световното стопляне, климатичните бежанци или да очертаем визия за електрическите коли, само че не можем да предвидим нюансите на действителността от утрешния ден и в това е хубостта на живота. "

 
5 кино лентата, които чакаме с неспокойствие през 2021
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР